сряда, 26 декември 2012 г.

Панетоне

Честито Рождество Христово!
Желая на всички здраве, късмет и много позитивни моменти!

Предлагам ви един коледен сладкиш.




50 г сушени кайсии
50 г стафиди
50 г сушени боровинки
3 с.л. ром
150 г масло
400 г брашно
1/3 ч.л. сол
100 мл прясно мляко
42 г мая
6 с.л. захар
1 ванилия
4 яйца
2 жълтъка
кандирани лимонови и портокалови кори
50 г сладко/50 г шоколад
50 г пудра захар


Сушените плодове се поставят в рома за 20 минути. Маслото се разтопява и охлажда. Брашното и солта се пресяват в купа, в единия край се поставя маслото. Хладкото мляко се разбива с маята, захарта, ванилията, яйцата и жълтъците и сместа се прибавя в купата. Бърка се 5 минути с миксер. Портокаловите и лимоновите кори заедно със сушените плодове се добавят също и се омесва тесто. Покрива се с кърпа и стои 40 минути на топло. Форма за печене с диаметър 22 см се намазва с масло. От двупластова хартия за печене с размери 25 на 30 см се оформя пръстен и се закрепва с кламер. Пръстенът се поставя от вътрешната страна на формата. Тестото се изсипва вътре, покрива се и се оставя да втаса, докато стигне почти до върха на хартията. Пече се 60-70 минути върху долната решетка на фурната на 180 градуса, докато покафенее, като 2-3 пъти се маже с масло. Изважда се, охлажда се 5 мин. във формата, изважда се, изстива върху решетка. Намазва се по желание с конфитюра или с разтопения на водна баня шоколад. Поръсва се с пудра захар.


     



Няма коментари:

Публикуване на коментар