четвъртък, 20 декември 2012 г.

Питка за Бъдни вечер





1 кг брашно
1/2 л вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
2 с.л. оцет
2 с.л. олио

  От брашното се отделя 1/2 ч.ч. за омесването. Останалото се пресява  в тава, по средата се прави кладенче и вътре се сипват содата, солта, оцетът и олиото. Разбърква се, по малко се прибавя хладката вода. Меси се. Удря се 20-30 пъти в плота. Питката се поставя в намазнена и поръсена с брашно тава или покрита с пекарска хартия. С вилица се набожда на кръст. Пече се на 180 градуса 35-40 минути. По желание половината брашно може да е пълнозърнесто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар