понеделник, 17 декември 2012 г.

Коледни меденки

Тези дни е времето, ако искате да направите тези уханни меденки - и за коледната трапеза, и за подаръчета, защото трябва да престоят 5-6 дни, преди да им се насладите. Докато ги приготвяте, уханието им и щастливите личица на децата, помагащи в украсата им, ще донесат усещане за наближаващия празник.






За меденките:


1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. мед
1 яйце
500 г брашно
2 с.л. канела
1/2 с.л. днижджифил
1 бакпулвер
1 с.л. бренди

За глазурата:

- за бялата - 1 белтък, 150 г пудра захар
- за кафявата - 50 г шоколад, 1 с.л. масло, 1 с.л. вода


   Брашното заедно с бакпулвера се пресяват. Яйцето се разбива, прибавя се медът, после захарта, канелата, джинджифилът и брендито. В кладенче в брашнената смес се изсипва сместа, отначало се разбърква с лъжица, а после се меси с ръце до меко тесто. Оставя се в хладилник за половин час. После тестото се разделя на 5-6 топки, всяка се разточва и с помощта на формички се изрязват меденките. Поставят се в намазнена или покрита с пекарска хартия тава и се пекат на 180 градуса 5-6 минути. (Излизат 4 тави с меденки.)
За украсата: белтъкът се разбива на сняг със захарта и с помощта на пош (ако няматe - с найлоново пликче, отрязано малко в единия му ъгъл, или с четка за рисуване) се украсяват меденките. Оставят се около час да позасъхне бялото покритие. На водна баня се разтопява шоколадът на парченца задно с маслото и водата. Оставя се да изстине и да стегне 15-ина минути и украсяването на меденките продължава по гореописания начин. Оставят се на открито 12 часа добре да изсъхнат, а после се прибират в кутии да омекнат.





Няма коментари:

Публикуване на коментар