сряда, 28 ноември 2012 г.

Десетминутна ябълкова торта





5 средни по големина ябълки
300 г бишкоти или обикновени бисквити
100 г масло
100 г стафиди
1 равна ч.л. канела
100 г орехи (може и без тях)
4 с.л. пудра захар
1 голяма кофичка заквасена сметана (400 г)
50 г шоколад за украса


                       Ябълките се обелват, почистват, рендосват и изстискват. В купа се смесват натрошените на дребни парченца бишкоти (бисквити), изстисканите ябълки, начуканите в хаванче орехи, стафидите, разтопеното масло, канелата, 3 с.л. пудра захар и  350 г от заквасената сметана. Сместа се изсипва в откопчаваща се форма за торта, заглажда се, отгоре се намазва с разбърканите 50 г сметана с 1 с.л. пудра захар. Украсява се с разтопен на водна баня шоколад и се поставя в хладилник поне за 4 часа.

3 коментара:

  1. Тортата е прекрасна, защото съм правила кремче със същите продукти, но в чашка и редено. Мисля си обаче, че това е в пъти по-вкусно, защото всичко се овкусява взаимно... Та искам да кажа - браво! :)
    Питането ми е само колко е диаметърът на формата ти, Вале? Защото моята форма е 24-28 см. някъде и май ще дойде голяма...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гергана! Тортата наистина е прекрасна и любима не само защото става бързо, а наистина е много лека и вкусна!
      Относно диаметъра, правя я в по-малката ми форма - не съм я мерила, но е 22-24 см. Можеш да я направиш или с двойна доза продукти, или в друга форма с пекарска хартия или фолио с цел по-лесното й изваждане, или в чаши.

      Изтриване
    2. Много благодаря за отговора. При първа възможност ще се възползвам. :)
      Сърдечни поздрави и хубава вечер! :)

      Изтриване