неделя, 19 май 2013 г.

Питка-тутманик със сирене и кашкавал от готово тесто





1 кг готово тесто
250 г сирене
100 г кашкавал
100 г краве масло
1 жълтък
1 с.л. маково семе


   Тестото се разделя на 5 топки. Всяка от тях се разточва върху набрашнена повърхност на кръг колкото диаметъра на тавичката, в която ще се пече. Сиренето се намачква, кашкавалът се настъргва, а маслото се разтопява. В покритата с пекарска хартия тавичка (или намазнена и набрашнена) се поставя първата кора, поръсва се със сирене, кашкавал и масло, поставя се втората кора - отново  сирене, кашкавал, масло, третата - пълнеж, четвъртата - също. Отгоре се поставя петата кора. В средата с помощта на чаша се изрязва кръг, а останалата част се разрязва на 6 части. Всяка се извива и поставя отново в тавата. Питката-тутманик се намазва с разбития с малко вода жълтък и се поръсва с маковото семе. Поставя се в загрята на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. След 20-ина минути обемът й е удвоен и фурната се увеличава на 180 градуса. Пече се още 20-ина минути до готовност.  Изважда се от фурната, поръсва се с вода и се покрива с кърпа за 10-ина минути.  

2 коментара:

  1. Прекрасно, Валка! Бях позабравила тази питка, благодаря, че напомни за нея :)Правила съм я и е много, много лесна и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Венера, като има готово тесто в магазина, защо да не се възползваме от това улеснение в кухнята.:-)

    ОтговорИзтриване