вторник, 28 май 2013 г.

Полезни съвети в кухнята


   Зеленчуците трябва да се измият основно преди употреба. Във водата прибавете сол, така се намалява загубата на минерални вещества и се отстраняват попаднали насекоми, охлювчета. След това изплакнете под течаща вода.

  Пресните зеленчуци задушавайте в съвсем малко вода, колкото да не загорят. В противен случай те губят своя вкус, цвят и хранителна стойност.

   Репичките ще се запазят по-дълго време пресни, ако във водата се потопят листата им. Ако сте ги изрязали като розички за украса, потопете ги в ледено студена вода, за да “разцъфтят”.

  Ако салатата от краставици горчи, значи не са обелени правилно. Горчивината е концентрирана във върха. Ако започнете да белите оттам, ножът ще пренесе горчивината по цялата краставица. Затова най-напред отрежете върха, а след това употребете друг нож, за да я обелите.

  Обелените картофи потъмняват на въздуха, а във водата бързо губят нишестето и витамините си. Ако все пак се налага да ги запазите за 3-4 ч, сложете ги в найлонова торбичка, завържете я добре и я поставете в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар