понеделник, 11 март 2013 г.

Праз с ориз

Това традиционно българско ястие аз го приготвям така:



3-4 стръка праз
200 мл доматен сок
2 глави кромид лук
1 1/2 глави чесън
1-2 моркова
1 ч.ч. ориз
сол
2 с.л. олио
магданоз
1 ч.л. червен пипер



В маслото и олиото се задушава нарязаният кромид лук за 5-6 минути, прибавят се цели обелените скилидки чесън, а след 2-3 минути - настърганите моркови и малко вода. Като омекнат морковите, се прибавят червеният пипер, нарязаният на ситно праз, оризът, 1 к.ч. гореща вода и сол на вкус. Когато водата се поеме от ориза, сместа се изсипва в тавичка, добавят се доматите, магданоз, наливат се още 2 ч.ч. гореща вода. Пече се до готовност на ориза. Ястието се поднася поръсено с магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар