събота, 13 септември 2014 г.

Кюфтета от сирене с доматен сос





300 г сирене или извара
1 яйце
3 с.л. брашно
1/4 ч.л. сол
3 стръка бялата част на пресен лук
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
олио

За соса:

1 глава кромид лук или три стръка пресен лук
400 г смлени домати
1 ч.ч. вода
1 с.л. брашно
2 скилидки чесън
1 с.л. магданоз
сол
2 с.л. олио

    Яйцето се разбива в купа, прибавя се изварата, бърка се, прибавят се брашното, солта,  угасената в оцета сода и нарязаният на ситно лук. С намокрени ръце се взема топче от сместа, приплесква се с длани и се овалва в брашно. Така направените кюфтенца се пържат в тиган по 1-2 минути от всяка страна на среден огън.
   В същия тиган се сипва олиото за соса и в него се пържи нарязаният на ситно лук. Като омекне, си сипва доматеният сос, който се вари 8-10 минути, прибавя се водата, в която е разтворено брашното, посолява се на вкус и се прибавят нарязаният магданоз и настъргания чесън. Сосът се бърка 2-3 минути.
   Сиреновите кюфтенца се сервират, поднесени с доматения сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар