понеделник, 22 април 2013 г.

Торта с кисело мляко, извара и сметана

Това е една много лесна и бърза за приготвяне, лека и приятна на вкус тортичка.




4 яйца
120 г пудра захар
1 щипка сол
1  пакетче ванилия
200 г брашно
1 бакпулвер

Пълнеж:
1 кофичка кисело мляко
250 г извара
сокът и настърганата кора на 1 лимон
150 г захар
1 желатин
200 г сладкарска сметана


            С миксер се разбиват яйцата, прибавят се захарта, ванилията и солта. Смесеното брашно с бакпулвера се пресява върху сместа и внимателно се разбърква. Изсипва се в тортена форма, покрита с пекарска хартия. Пече се на 180 градуса 20-ина минути. Изважда се от фурната,  след 5 минути се отделя от формата и се обръща върху покрита с пекарска хартия повърхност. Затиска се отгоре и се оставя да изстине. Маха се хартията и с помощта на конец се разрязва на  2 части. Горната част се разрязва на триъгълни парчета.
За пълнежа се смесват киселото  мляко, изварата, лимоновият сок, лимоновата кора и захарта, прибавя се разтопеният на водна баня желатин, а после - и разбитата сметана.
   В тортeната форма се поставя долният блат, върху него се изсипва пълнежът, отгоре се нареждат парчетата от втория блат. Тортичката се поставя в хладилник за 1 час.

Няма коментари:

Публикуване на коментар