петък, 15 февруари 2013 г.

Карамелен сладкиш "Кодрит кадир"

Предлагам този лесен, бърз, ефектен и вкусен десерт от арабската кухня, който нашумя преди 3-4 години. Някои го превеждаха като "Сладостта на Ориента", други -  като "Направен като по чудо". Когато за пръв път започнах да го правя, бях настроена за неуспех, защото не можех да си представя как върху сместа за крем карамел ще изсипя по-тежката смес с брашното и тя няма да потъне. Учудващо се получи този прекрасен сладкиш 2 в 1. Бързо се прави, лошото е, че се чака, преди да дойде моментът на консумацията му.


1 ч.ч. захар за карамелизиране

За крема:

2 яйца
3/4 ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко
1 пакетче ванилия

За блата:

2 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао

   На дъното на тавичка  (на снимката - в кексова форма с дупка) се карамелизира захарта и съдът се оставя да изстине. В купа се разбиват добре яйцата със захарта, прибавят се млякото и ванилията, пак се разбиват. В друга купа се разбиват добре яйцата, захарта, млякото, олиото, брашното,  бакпулверът, ванилията и какаото. В съда с карамелизирана захар се изсипва сместа за крема. Върху нея с лъжица се слага сместа за блата. Пече се на водна баня на 200 градуса около 30 минути. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за 4-5 часа. Обръща се и се поднася.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар