петък, 28 юни 2013 г.

Маринован чесън с джанки

   Сега е моментът за направата на тази туршия, защото чесънът е още "млечен". Туршия почти е равнозначно на зимнина, но в случая каквото и количество да направя ( прави се много бързо и не се изварява), не остава дори за есента и свършва бързо.


глави от пресен чесън
джанки

марината за 1 буркан от 750 мл:
оцет до резката на буркана
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 аспирин
гореща вода (до напълване на буркана)


   На главичките чесън се обелва горната люспа, за да може маринатата да прониква по-добре навътре. Ако главичката е много голяма, се разделя на няколко части. Във всеки буркан се слагат ред  чесън, ред джанки (може и само чесън). Заливат се с маринатата, затварят се с топла капачка, обръщат се и стоят така 12 часа.
   Готови са за консумация след няколко дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар