четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Шкембе по флорентински

Препоръчвам това характерно ястие за Флоренция, което е и чудесно мезе за виното на днешния празник.


500 г сварено телешко шкембе
250 г печурки
200 г кашкавал
1 к.ч. доматено пюре
70 г краве масло
1 ч.л. сол
1 глава чесън
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
зехтин

   Шкембето и гъбите  са нарязват на парчета, а чесънът се наситнява. Дъното на тава се намазва със зехтин и се редят пластове шкембе и гъби. Поръсват се подправките, чесънът, полива се с доматеното пюре. Поставят се парченца масло и се пече на 180 градуса, докато изври течността на пюрето. Наръсва се с настъргания кашкавал и се доизпича.
 



2 коментара:

  1. Вале, това някакво готово шкембе ли е? Ако да - каква марка и откъде е? Че само като си помисля да варя шкембе .... колкото и да го обичам, не ми се вари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, готово сварено, необходимо е само 10 мин. да се вари, от един обикновен месарски магазин го купувам и много съм доволна - за 10 мин. става готова шкембе чорба.

      Изтриване