понеделник, 9 декември 2013 г.

Крем пита с бутертесто

Едно предложение за бърз десерт за предстоящите празници.




1 пакет бутер тесто
1 л прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на д-р Йоткер
70 г царевично нишесте
1 чаена чаша захар
70 г краве масло
2 пакетчета ванилия
пудра захар за поръсване


     Бутер тестото се разрязва на 2 равни части. Едната се разрязва на парчета. Получените кори се пекат върху хартия за печене на 180 С, като предварително се надупчват корите с вилица и леко се намазват с вода, за да не се надуват прекалено.
   Кремът се приготвя, като в тенджера си изсипва половината прясно мляко и се сварява заедно със захарта. В останалото мляко се разтварят пудингите и нишестето. Получeната каша се изсипва към заврялото прясно мляко и се бърка до  сгъстяване. Отстранява се тенджерата от котлона и се добавят ванилиите и маслото, разрязано на парченца, бърка се, докато се разтопи маслото. В правоъгълна тава се поставя хартия за печене, която трябва да излиза извън стените на тавата. Поставя се изпечената ненарязана кора и се изсипва кремът. Отгоре се поставят парчетата от втората кора и леко се притискат. Оставя се да изстине напълно, след което се прибира в хладилника за около 2-3 часа. С помощта на стърчащите краища хартия за печене се изважда внимателно крем питата от тавата. Поръсва се с пудра захар и се реже.


3 коментара:

  1. Здравей Валентина, чудесна рецепта. Само не ми стана ясно и двете кори ли се режат преди да се пекат на квадрати? Защо пише само едната?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Ани! Само горната кора се реже с цел по-красивото и лесно разрязване на готовата крем пита. в рецептата пише: "Поставя се изпечената ненарязана кора и се изсипва кремът."

    ОтговорИзтриване