сряда, 28 ноември 2012 г.

Венец с лозови листа (мързелива лозова сарма с кайма)

    Когато преди години завивах лозови сармички почти час, а при поднасянето им синът ми искаше неговите да ги развивам, ми хрумна този вариант, оказа се сполучлив и сега, когато нямам време, го предпочитам.








1 буркан стерилизирани лозови листа
500 г кайма
1 глава лук
1 к.ч. ориз
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. чубрица
6 с.л. олио
5-6 с.л. кисело мляко

  Обеленият и настърган лук се задушава в 4 с.л. олио до омекване. Прибавя се разбитата с малко вода кайма, бърка се, след 10-ина минути се прибавя оризът, а след 2-3 минути - сокът от буркана от сармите и топла вода (съотношението ориз:течност да е 3:1). Посолява се сместа, овкусява се с подправките и се бъркаме от време на време до почти пълното поемане на течността. В намазана с олио форма (може и да е правоъгълна) се подреждат лозовите листа. Изсипва се върху тях сместа, отгоре се поставят останалите лозови листа и се оформя. Пече се 15 минути на 200 градуса. Като изстине, сармата се обръща в подходяща чиния и се полива с киселото мляко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар