понеделник, 30 септември 2013 г.

Полезни съвети за дома

 
                                             Почистване на микровълновата фурна


1. Обелете 1 портокал и поставете корите в чиния, подходяща за микровълнова. Залейте корите до средата с вода  и поставете чинията в печката за 7 минути.  След това я оставете затворена около 20 минути. Концентрираната пара ще разтвори мазните натрупвания. Почистете фурната със суха памучна кърпа.

2. Поставете в микровълновата фурна половин чаша равни части вода и лимонов сок  или вода и оцет. Включете печката на максимална мощност за около 5 минути, след което изчакайте няколко минути, преди да извадите чашата. Избършете вътрешността на фурната с навлажнена кърпа.

3. Напълнете купа с хладка вода и в нея сложете 3-4 с.л. веро (може да се добави и малко сода бикарбонат). Пуснете фурната за няколко минути. Извадете купата  и с намокрена гъба за миене на чинии избършете вътрешността на фурната. След почистването оставете фурната отворена 20-ина минути.

неделя, 29 септември 2013 г.

Турска салата от домати и магданоз





2-3 по-големи домата
1 връзка магданоз
1/2 ч.ч. смлени орехи
4-5 скилидки чесън
1/4 глава кромид лук
3 с.л. сусамово олио
1 с.л. лимонов сок
сол





Доматите на нарязват на по-малки парченца. Магданозът, чесънът и лукът се нарязват на ситно, прибавят се към доматите заедно с орехите. Салатата се овкусява с олиото, лимоновия сок и солта. Разбърква се.
     

петък, 27 септември 2013 г.

Порция смях

   Апокалиптична прогноза за бъдещето
Три дни, откакто няма "Фейсбук". Паника по улиците. Хората тичат със свои снимки и се питат едни други: "Харесва ли ти?"


- Сестра - казал докторът, - престанете да си записвате рецепти за сладкиши където ви падне и особено на моите бланки за рецепти. Вчера пак на един пациент в аптеката са му приготвили торта.



вторник, 24 септември 2013 г.

Панирани филийки с шоколад

Чудесна закуска или бърз десерт.






6 твърди филийки хляб
6 с. л. течен шоколад
2 яйца
2-3 щипки канела
олио и масло


    Филийките се нарязват на две - да станат на триъгълници. Слепват се две по две с течния шоколад. Яйцата се разбиват, прибавят се канелата и 1 с. л. вода. Слепените филийки се потапят в тях и се запържват от двете страни в силно сгорещените олио и масло. При поднасяне могат да се поръсят с пудра захар.

събота, 21 септември 2013 г.

Полезни съвети за дома



- С оцет и малко вода можете да премахнете жълти петна по бяло бельо. Натъркайте ги и оставете да престоят една нощ. На сутринта изперете, след като сте изплакнали със студена вода.

 -  Ако подът ви е мраморен, можете да почистите петна и мръсотия върху него с кърпа, напоена с оцет.

 -  Кафеварката ви ще блесне като нова, ако от време на време в нея варите оцет.



четвъртък, 19 септември 2013 г.

Пълнени чушки с яйца и сирене на фурна





12 чушки
3 яйца
250 г сирене или извара
1 домат
3 скилидки чесън
1 филия стар хляб
черен пипер

   Чушките се измиват и почистват от дръжките. Яйцата се разбиват, към тях се прибавят натрошеното сирене/извара, нарязаният на малки кубчета домат, натрошената на трохи филия хляб, настърганият чесън, черният пипер. Всичко се разбърква и със сместа се пълнят чушките. Поставят се в намазнена тавичка и се пекат 25 мин.

сряда, 18 септември 2013 г.

Порция смях



   Мъжът се оплакал на Бог, че иска да бъде жена, защото жените по цял ден седят в къщи, почиват си и не работят. Поискал да си смени пола с жена му. Бог се съгласил.
На сутринта мъжът (вече в ролята на жена) скочил, претоплил закуската на жена си, завел голямото дете в училище, малкото - в градината. Върнал се в къщи, приготвил обяда, прострял дрехите, минал с прахосмукачка и тъкмо да си хапне – станало време да прибира голямото дете от училище. Взел го, нахранил го, помогнал с домашните и станало време да вземе малкото от детската градина. Взел го, завел малкото на плуване, като се върнал проверил какво е научило голямото дете. Върнала се жена му, сервирал на всички вечерята. После прибрал, сложил децата да спят, със сетни сили се домъкнал до леглото, а жена му казала:
   - Време е да изпълниш съпружеските си задължения."
   Минали няколко дена, замолил се мъжът на Бог:
   - Господи, не искам повече да съм жена".
А Господ отговорил:
 - Късно е, вече забременя!

понеделник, 16 септември 2013 г.

Чийзкейк с къпини /малини







За тестото:

75 г масло
120 г брашно
50 г захар
1 жълтък
1 ванилия

За плънката:

200 г извара
4 с.л. кисело мляко
5 с.л. захар
1 яйце
2 с.л. брашно
1 ванилия
200 г къпини (малини, боровинки)


   Маслото, захарта, брашното и ванилията се разбъркват, прибавят се жълтъкът и 2-3 с.л. вода, разбъркват се и се замесва ронливо тесто, което се поставя за 30 мин. в хладилник. Разточва се на кръг с диаметър 24-25 см и се разстила в намаслена и набрашнена тава (20-22 см), така че да има 2-3 см ръб по стените.
 Изварата се разбива с киселото мляко и захарта, прибавят се брашното, яйцето и ванилията. Сместа се разбърква добре и се изсипва върху тестото. Отгоре се поставят плодовете. Пече се на 180 градуса 40 минути.

неделя, 15 септември 2013 г.

Полезни съвети за дома

                            Почистване на фурната - 2

  4. Напръскайте всички стени с оцет, оставете го 1 час и след това  ги измийте с четка.

   5. Стъклото на фурната може да почистите със сода, която поръсете отгоре и покрийте с малко топла вода до образуване на гъста каша. Оставете  я  15 минути и след това отстранете мръсотията с мокра кърпа.

  6.  Решетката на фурната почистете  със сода и вода. Лесно можете да отстраните загорели мазнини от фурната с помощта на смес от настърган сапун, сода и оцет. Оставете сместа  да действа 20 минути и след това я  измийте с мокра кърпа.

петък, 13 септември 2013 г.

Задушена риба във вино със сметана и див чесън






4 рибни филета
200 мл бяло вино
200 мл заквасена сметана
1 ч.л. брашно
2 с.л. нарязан копър
2 с.л. нарязан див чесън
сол
черен пипер


    Рибните филета се овкусяват със сол и черен пипер. Виното се слага да заври, поставя се рибата и тя се задушава под капак 8 минути. Изважда се. В останалата течност се прибавят разбитата с брашното сметана, копърът, дивият чесън, малко сол и черен пипер, ако е необходимо, се добавя малко вода. Сосът ври 2-3 минути и с него се заливат филетата.

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Порция смях


   Две жени си разговаряли и едната попитала:
   - Какво ти подари мъжът ти за рождения ден?
   Жената отговорила:
   - Виждаш ли онова сребристо "Ферари" пред нас?
   - Да!
   - Същия цвят тенджера.

сряда, 11 септември 2013 г.

Ароматна питка с готово тесто





500 г готово тесто
1/4 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. чубрица
1/4 ч.л. чесън на прах
1 с.л. олио

   Тестото се оформя като питка и се поставя в намаслена и набрашнена тава. Намазва се отгоре с олиото, поръсва се с подправките и се пече на 200 градуса до готовност.

вторник, 10 септември 2013 г.

Полезни съвети за дома


Почистване на фурната без препарати

 1. Нарежете 1 лимон на резенчета и с тях натъркайте стените на фурната. След това я измийте с кърпа, натопена в топла вода, и я избършете със суха кърпа. 

2. Затоплете фурната до 50 градуса, изключете я и измийте стените й с разтвор, приготвен от една част топла вода и три част оцет. След това измийте фурната с топла вода и я избършете със суха салфетка. 

3. Вместо оцет можете да използвате сода бикарбонат – 100 грама на един литър вода.

понеделник, 9 септември 2013 г.

Пържени скариди с чесън и масло







500 г почистени скариди
2-3 скилидки чесън
50 г масло
сол

   Скаридите  се изсипват в тиган с разтопеното масло  и се бъркат 3 минути, посоляват се, прибавя се нарязаният на ситно чесън и се бъркат още 1 минута.

неделя, 8 септември 2013 г.

Порция смях



  Две мутри си говорят:
   - Можеш ли да вземеш сина ми на работа?
   - Добре, ще идва веднъж месечно на работа и ще получава 10 000 лв.
   - Иска ми се някак си да разбере какво е това работа.
   - Добре, тогава ще идва пет пъти месечно на работа и ще получава 2000 лв.
   - Абе, иска ми се да разбере как се вадят парите. Не може ли да идва пет дни седмично, четири седмици в месеца, да работи по осем часа и да получава по 400 лв. заплата?
   - Ееееее, за такава работа хората учат по 5 години.


събота, 7 септември 2013 г.

Печено свинско филе






1 кг свинско филе
3-4 скилидки чесън
олио
черен пипер
сол
червен пипер

  Филето, както е цяло, се шпикова с нарязаните скилидки чесън. В тиган със загрято олио се запържва леко от всички страни, поръсва се с подправките и се поставя в плик за печене. Вътре се изсипва мазнината, в която е пържено, и 1 к.ч. вода. Пече се 2 часа на 220 градуса.

петък, 6 септември 2013 г.

Полезни съвети в кухнята



   Пилешкото месо, морските дарове и карфиолът ще придобият невероятен вкус, ако ги панирате с грис. Първо оваляйте парченцата в брашно, след това ги потопете в яйце или в олио, а след това на много тънка струйка изсипете върху парченцето грис, за да се образува равно покритие без уплътнения.

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Чийзкейк без печене с прасковено покритие






150 г бисквити
75 г масло

2 пакетчета крема сирене
200 г заквасена сметана
5 с.л. пудра захар
1 пак. желатин
100 г вода
1 ванилия

200 г сладко от праскови

   Бисквитите се смилат с блендер или се натрошават с помощта на точилка, поставени в найлонов пликq и се смесват с омекналото масло. Сместа се изсипва в отваряща се форма за торта, притиска се, заравнява се и се поставя в хладилник. Желатинът  се изсипва във водата и се оставя да набъбне 10-ина мин. Крема сиренето се намачква и смесва със сметаната, захарта и ванилията добре. Желатинът се разтваря на водна баня, без да се остави да кипне, леко изстива и 2/3 от него се изсипва в сместа, разбърква се и се нанася върху блата. Сладкото се затопля леко, към него се прибавя останалият желатин и се разстила най-отгоре. Поставя се в хладилник.
        

сряда, 4 септември 2013 г.

Порция смях

- Ало, "Софийска вода" ли е?
- Да, какво обичате?
- От чешмата ми тече вода?
- А вие какво очаквахте?
- Ами, като гледам сметката, очаквам поне да е ракия...

вторник, 3 септември 2013 г.

Гръцка салата с макарони





150 г макарони
100 г черни маслини
3 домата
1 краставица
1 главичка кромид лук
200 г сирене
4 с.л. зехтин
риган
черен пипер
сол

   Макароните се сваряват в подсолена вода с 1 с.л. зехтин и се оставят да изстинат. Лукът се нарязва на тънки ивици, доматите - на резенчета, краставиците и сиренето - на по-едри кубчета.Смесват се зеленчуците и сиренето и се прибавят макароните и маслините. Поръсва се зехтинът и се подправя с риган и черен пипер на вкус. Салата се поднася добре охладена.
 

понеделник, 2 септември 2013 г.

Полезни съвети в кухнята



  Пърженето на месото става бързо, в отворен съд, на среден огън. Месото се слага в сгорещена мазнина. При допир с дъното на съда се образува коричка, а за да е по-вкусна, месото трябва да се потопи в брашно или галета преди пърженето.  Коричката предпазва месото от загуба на полезните му сокове и от проникването на прекалено много мазнина.


   Месото, предназначено за пържене, трябва да е с високо качество, без ципи и сухожилия. Месото се пържи на парчета, нарязани напряко на влакната. Те трябва да са начукани преди пържене.

неделя, 1 септември 2013 г.

Руло с кашкавал по датски







500 г телешка кайма
2 яйца
1 глава кромид лук
1 с.л. масло
1 филия бял хляб
2 с.л. галета
по1/2 червена и зелена чушка
100 г сирене
150 г кашкавал
1 връзка магданоз
1 с.л. мащерка
черен пипер
сол
1/2 кг картофи

   В мазнината се запържва ситно нарязаният лук с галетата. След това те се смесват с накиснатия и изцеден хляб, каймата, 1 яйце, един белтък и подправките. Чушките се нарязват на ивици и се смесват със сиренето, 50 г кашкавал и жълтъка. Каймата се оформя като руло, в средата се прави вдлъбнатина, която се запълва със сместа от сирене, кашкавал и чушки, след което се покрива с кайма. Отгоре се поставят парченца от кашкавал и се посипва с мащерка. Рулото се поставя в тава, намазана с мазнина, отстрани се слагат нарязаните картофи и магданозът. Пече се 80 мин .в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.