понеделник, 10 декември 2012 г.

Френска селска торта








За блатовете:

1 яйце
400 г брашно
200 мл прясно мляко
150 г захар
50 г масло
2 с.л. мед
2 ч.л. сода

За крема:

2 големи кофички заквасена сметана
10 с.л. захар
200 г счукани орехи


       Яйцето се разбива със захарта, добавят се млякото, медът, содата и маслото.  Сместа се изсипва в малка тенджерка и се вари на слаб огън 15-20 минути.  Докато е още топла, в нея постепенно се изсипва брашното, разбърква се добре, а после се омесва. Полученото тесто се разделя на 5 топки, всяка се разточва на тънка кора с диаметър 28-30 см. Пекат се САМО по 5 минути всяка.
   Разбъркват се сметаната със захарта  и с този крем се намазва всеки блат. Тортата се поръсва отгоре и отстрани със счуканите в хаванче (не смлени) орехи.  Увива се във фолио и се поставя в хладилник за 5 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар