Допреди година използвах ряпата предимно за салати, веднъж за супа, а когато опитах тази рецепта за постно ястие - влезе трайно в кухнята ми. Много ароматно и вкусно се получи!
2 глави кромид лук
4 скилидки чесън
2 средни бели репи
5 средни моркова
1 ч.ч. натрошено сирене
100 г настърган кашкавал
1 ч.ч. трохи от стар хляб
10-15 маслини
2 с.л. масло
2 с.л. олио
черен пипер и сол
Обелените и нарязани лук и чесън се запържват в олиото и маслото до омекване, прибавят се обелените и настъргани репи и моркови, нарязаните на парченца маслини и се пържат 4-5 минути. Добавят се сол (не много, ако сиринито е солено) и черен пипер.
В намазнена тавичка се изсипва половината от запържените зеленчуци, отгоре се поръсва натрошеното сирене, изсипва се и останалата половина от зеленчуците. Хлебните трохи се разбъркват с настъргания кашакавал и с тях се поръсва най-отгоре. Пече се 20 минути на 200 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар