вторник, 12 февруари 2013 г.

Ирландски содени питки


Тези световноизвестни питки  - бързи за правене, здравословни и вкусни, подходящи и полезни за направата на сандвичи за по-малки ученици, правя поне веднъж седмично.




250 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
300 мл айрян

  Двата типа брашно се смесват със содата и солта в купа. В средата се прави кладенче, вътре се изсипва айрянът. Сместа се разбърква с лъжица, а после се меси за кратко на набрашнена повърхност. От тестото се оформят  топки и се поставят в намазнена и набрашнена или покрита с пекарска хартия тава. Леко се сплескват, с остър нож отгоре се прави нарез на кръст и се поръсват с малко пълнозърнесто брашно. Пекат се на 200 градуса 20-25 минути.




  Можете и да оформите тестото и като една питка:





А може и да го замесите с налични в кухнята ви семена - сусамови, ленени, макови, и да поръсите и отгоре питките:







2 коментара:

  1. Здравейте, а може ли да напишете точните съставки?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Пропускът е мой, съжалявам - ще нанеса съставките. Благодаря!

    ОтговорИзтриване