петък, 19 април 2013 г.

Питка цвете






150 мл прясно мляко
150 мл вода
2 яйца
2 с.л. олио
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
800 г брашно
1 суха мая
80 г масло
2 с.л.  сусам

   Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и вътре се сипват затоплените вода и мляко, 1 яйце плюс белтъка на второто, олиото, солта и захарта, сухата мая. Замесва се тесто. Оставя се да втаса до удвояването на обема му.  Откъсва се 1 по-голямо топче, което се поставя в средата на намазнена и набрашнена или покрита с пекарска хартия тава. Останалото тесто се разделя на 8 топчета, всяко от които се разточва, намазва се с масло, навива се на руло, усуква се, краищата ме се съединяват и се поставя отстрани на голямото топче. Така оформената питка се оставя още 1/2 час да втаса. Намазва с разбития с 1 ч.л. вода жълтък, поръсва се със сусама и се пече на 200 градуса 20 минути. Изважда се, леко се поръсва с вода и се покрива с кърпа за 10-ина минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар