4 яйца
120 г пудра захар
1 щипка сол
1 пакетче ванилия
200 г брашно
1 бакпулвер
Пълнеж:
1 кофичка кисело мляко
250 г извара
сокът и настърганата кора на 1 лимон
150 г захар
1 желатин
200 г сладкарска сметана
С миксер се разбиват яйцата, прибавят се захарта, ванилията и солта. Смесеното брашно с бакпулвера се пресява върху сместа и внимателно се разбърква. Изсипва се в тортена форма, покрита с пекарска хартия. Пече се на 180 градуса 20-ина минути. Изважда се от фурната, след 5 минути се отделя от формата и се обръща върху покрита с пекарска хартия повърхност. Затиска се отгоре и се оставя да изстине. Маха се хартията и с помощта на конец се разрязва на 2 части. Горната част се разрязва на триъгълни парчета.
За пълнежа се смесват киселото мляко, изварата, лимоновият сок, лимоновата кора и захарта, прибавя се разтопеният на водна баня желатин, а после - и разбитата сметана.
В тортeната форма се поставя долният блат, върху него се изсипва пълнежът, отгоре се нареждат парчетата от втория блат. Тортичката се поставя в хладилник за 1 час.
Няма коментари:
Публикуване на коментар