Няколко прости правила за варене на яйца:
- Никога не варете яйца веднага, след като ги извадите от хладилника.
- За да не се напукват яйцата при варене, можете да добавите сол във водата.
- Избягвайте да варите съвсем пресни яйца. Те не могат да се белят добре.
- Винаги използвайте малък съд за по-малко яйца– ако варите яйца в голям съд, след завирането на водата те ще се блъскат едно в друго и лесно могат да се напукат. Варете на тих огън.
- Ако варите повече яйца, използвайте по-голям съд и ги наредете едно до друго.
Рохки яйца
Сложете яйцата в съда, залейте със студена вода и поставете на силен огън. След като заври водата, намалете огъня и варете:
- 3 минути, ако искате наистина рохко яйце
- 4 минути за твърд белтък и течен жълтък.
Твърдо сварени яйца
Сложете яйцата в съда за варене и залейте със студена вода. След като заври водата, намалете огъня и варете 8 минути за напълно сварени яйца.
След като ги свалите от огъня, е необходимо да ги поставите в студена вода. Отначало ги оставете под течаща вода за 1 минута, след това в съд със студена вода за около 2 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар