сряда, 6 ноември 2013 г.

Макарони болонезе на фурна





250 г макарони

За доматения сос:

300 мл доматен сок
500 г кайма
1 глава кромид лук
1 морков
4-5 скилидки чесън
100 мл червено вино
пресен босилек
сух риган
сол
черен пипер
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

За бешамеловия сос:

70 г масло
20 г олио
5-6 с.л. брашно
индийско орехче
500 мл прясно мляко

100 г кашкавал за поръсване

Макароните се сваряват с няколко минути по-малко от посоченото на опаковката, прецеждат се и се изсипват на дъното на тава. Нарязаните лук, чесън и морков се запържват в олиото, прибавя се каймата, бърка се 5-6 мин.,, после се прибавят виното, доматеното пюре и подправките и солта. Къкри 5 мин. Бешаамеловият сос се приготвя, като в разтопеното масло се запължва брашното, а после се добавя по малко студеното прясно мляко. Овкусява се със солта и индийското орехче. Върху макароните в тавичката се изсипма сместа с доматите, отгоре - бешамеловия сос, поръсва се с настъргания кашкавал и се поставя във фурната. Пече се 30 мин. на 190 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар