петък, 22 август 2014 г.

Универсално едноседмично тесто

Това тесто можете да замесите, когато имате време, а след това в продължение на седмица, дори 10 дена, да го ползвате за направата на питки, мекици, пици, милинки, тутманици и т.н. Както се вижда от продуктите, е доста по-добро от готовото тесто, а е и по-трайно.


1 ч.ч. прясно мляко
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
1 кубче мая
1 яйце
1 кг брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

   Маята се разтваря в топлото прясно мляко, захарта и 1-2 с.л. брашно и се оставя 15-ина минути. Содата се сипва в киселото мляко и разбърква. В пресятото брашно се прави кладенче, вътре се сипват киселото мляко със содата, прясното мляко с маята, яйцето и солта. Разбърква се хубаво с лъжица, а после се замесва тестото. Разделя се на 2 или 3 части, всяка се намазва с олио, поставя се в найлонов плик и се оставя в хладилник.









1 коментар:

  1. Това тесто ползвам от години за мекици, пици, кренвиршки. Много е сполучливо, и на вкус е невероятно.

    ОтговорИзтриване