вторник, 12 август 2014 г.

Супа топчета

  Това е вариантът, който най-много се харесва вкъщи.



300 г кайма
1 глава лук
1 морков
3 с.л. ориз
1 яйце
½ ч.ч. кисело мляко
сол
черен пипер
3 с.л. олио


  Каймата се овкусява със сол и черен пипер – ако е в пакетчета – само с черен пипер и се оформят топчета. Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва и се изсипват в тенджера със сгорещеното олио. Пържат се 2-3 минути и се добавя 1 ч.ч. гореща вода. Врят до омекването им. Долива се 1 л гореща вода и като заври, се пускат топчетата от кайма. След няколко минути се добавя оризът и сол на вкус. Супата ври до готовността на ориза. Прибавя се черният пипер и супата се отдръпва от  котлона. В по-малък съд се разбиват яйцето, киселото мляко, 1 с.л. брашно и 1-2 черпака от бульона. Поставя се на котлон и се бърка няколко минути (т.нар. варена застройка), която се прибавя към супата, която се оставя на котлона още няколко минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар