сряда, 9 октомври 2013 г.

Пиле фрикасе с топено сирене






700 г пилешко месо
1 глава кромид лук
1 морков
2 с.л. брашно
1 кубче пилешки бульон
1 яйце
200 г кисело мляко
100 г топено сирене
сол
черен пипер
1/2 ч.л. чубрица
3 с.л. олио



Месото (на порции, на снимката - само долни бутчета) се сварява за 20-ина минути заедно с обеления лук, нарязан на 4 парчeта, моркова, разполовен, пилешкия бульон в 1 л вода. Изважда се, изваждат се и лукът, и морковът. В тиган се загрява олиото, прибавя се брашното, бърка се, след 1 мин. се разрежда с бульона с черпак на малки порции.  Слага се и топеното сирене на парченца и се бърка до разтопяването му. Прибавят се разбитото с киселото мляко яйце, овкусява се със сол, черен пипер и чубрица, след няколко минути разбъркване съдът се маха от котлона и със сместа се заливат разпределените в чинии порции месо.

вторник, 8 октомври 2013 г.

Порция смях


  Езиковед отишъл на море в Бургаско и решил да хапне принцеса, но му казали, че там им казвали странджанки. Отишъл в близкото капанче:
– Добър ден, искам една... странджанка!
– Пикая
– Моля?!?
– Пикая в момента!
– Извинете, но бихте ли...
Един от опашката в тоя момент пояснил:
– Споко бе, човек, казва ти, че в момента я пече!


понеделник, 7 октомври 2013 г.

Торта от кайма

Това е по-скоро една идея, когато не ви се занимава да пържите кюфтета.



750 г кайма смес
1 глава кромид лук
3 филии стар хляб
2 яйца
2 скилидки чесън
чубрица
черен пипер
сол

Украса: по избор от наличности в хладилника



    В купа се смесват каймата, настърганият лук, пресованият чесън, яйцата, накиснатият и изстискан хляб и се овкусява с чубрица, черен пипер и сол на вкус. Добре е да престои половин час. В намазнена тавичка се поставя сместа, украсява се по избор и се пече 30-ина минути на 220 градуса. Поднася се нарязана на триъгълници.

събота, 5 октомври 2013 г.

Полезни съвети в кухнята


Как да направим хубави питки




1. За да стане питката хубава, брашното трябва да бъде пресято.

2. Содата се разтваря предварително в кисело мляко, а маята - в топло прясно мляко или вода.

3.Температурата на течността, в която се разтваря маята, трябва да е телесна - 36-37 градуса.

4. Никога не се залива маята с гореща вода.

5. Питката, намазана с разтвор от жълтък и 1 с.л. вода, става като гланцирана.

6. Питките се пекат на умерена фурна, за да могат да се изпекат и отвътре.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Мантъ











Мантъ

   Това ястие е от арменската кухня, бързо се приготвя и не е необходимо да е топло при поднасяне. За вечеря обикновено правя половин доза.

400 г макарони - най-добре спирали
1 кг кромид лук
1 кг кисело мляко
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. сух джоджен
1/3 ч.л. олио
сол черен пипер

   Макароните се сваряват в леко подсолена вода. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в олиото до златисто. Прибавят се червеният пипер и джодженът. Готовите макарони се изцеждат от водата и се изсипват в тавичка. Отгоре се слагат киселото мляко и лукът, подправя се със сол и черен пипер на вкус и добре се разбърква. Ястието се оставя да изстине добре и тогава се поднася.



сряда, 2 октомври 2013 г.

Порция смях




 Eдин успешен мениджър решил да смени рязко начина си на живот. Купил си ферма в едно затънтено село, купил си и крави от местните фермери и станал животновъд, но тъй като тази материя му била абсолютно непозната, го излъгали и му продали некачествени животни, с нисък млеконадой. Веднага местните започнали да го следят, да злорадстват и да чакат пълния му провал, но за тяхно учудване от ден на ден продаденото от него мляко нараствало, съответно и печалбите му, и скоро станал един от най-елитните фермери.
   Започнали да го ухажват и да се опитат да разберат тайната на успеха му.
   Той с готовност я споделил:
- Въпросът е в мотивацията и в организацията. Всяка сутрин правя оперативка с цялото стадо и им задавам един и същ въпрос: "Какво ще продаваме днес - месо или мляко?" Останалото е инициатива на персонала.

вторник, 1 октомври 2013 г.

Сладкиш с пъпеш

И докато все още има пъпеши по пазарите, предлагам ви този бърз и много приятен на вкус сладкиш.





2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л.  сода
1  пъпеш (около 1 кг)
1/2 ч.ч. счукани орехи

  Млякото, захарта, олиото, содата и брашното се разбъркват. Сместа се изсипва в намаслена тава, поръсва се със счуканите орехи, а отгоре се слагат парченцата пъпеш. Пече се на 200 градуса 25-30 минути.