понеделник, 23 декември 2013 г.

Пълнозърнеста содена питка

В навечерието на светлия празник - вкусна и здравословна питка.



 

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. мед
200 мл хладка вода
сусам и други семена за поръсване
зехтин за намазване
1/2 ч.л. сол

   В купа се пресяват двете брашна, прибавят се солта, медът, лимоновият сок, содата, водата и се омесва тесто. Поставя се в купа намазана със зехтин или олио, покрива се със свежо фолио и се поставя в хладилник да почине 15 мин. Разделя се на две части - голяма и малка. От малката се разтеглят 2 фитила, които се усукват и увиват около по-голямата топка, поставена в намазнена и набрашнена тавичка. Намазва се със зехтин, поръсва се със семената, с остър нож се прави кръст от край до край. Пече се на 200 градуса 20-25 мин.

2 коментара:

  1. Вале,
    Честита Коледа! Да си жива и здрава, да ни даваш още много хубави рецепти! Снощи направих тази питка и от нея не остана нищо! Благодаря!
    Поздрави
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа, Боряна! Много благодаря и се радвам, че питката ви е харесала!

    ОтговорИзтриване