събота, 7 септември 2013 г.

Печено свинско филе






1 кг свинско филе
3-4 скилидки чесън
олио
черен пипер
сол
червен пипер

  Филето, както е цяло, се шпикова с нарязаните скилидки чесън. В тиган със загрято олио се запържва леко от всички страни, поръсва се с подправките и се поставя в плик за печене. Вътре се изсипва мазнината, в която е пържено, и 1 к.ч. вода. Пече се 2 часа на 220 градуса.

петък, 6 септември 2013 г.

Полезни съвети в кухнята



   Пилешкото месо, морските дарове и карфиолът ще придобият невероятен вкус, ако ги панирате с грис. Първо оваляйте парченцата в брашно, след това ги потопете в яйце или в олио, а след това на много тънка струйка изсипете върху парченцето грис, за да се образува равно покритие без уплътнения.

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Чийзкейк без печене с прасковено покритие






150 г бисквити
75 г масло

2 пакетчета крема сирене
200 г заквасена сметана
5 с.л. пудра захар
1 пак. желатин
100 г вода
1 ванилия

200 г сладко от праскови

   Бисквитите се смилат с блендер или се натрошават с помощта на точилка, поставени в найлонов пликq и се смесват с омекналото масло. Сместа се изсипва в отваряща се форма за торта, притиска се, заравнява се и се поставя в хладилник. Желатинът  се изсипва във водата и се оставя да набъбне 10-ина мин. Крема сиренето се намачква и смесва със сметаната, захарта и ванилията добре. Желатинът се разтваря на водна баня, без да се остави да кипне, леко изстива и 2/3 от него се изсипва в сместа, разбърква се и се нанася върху блата. Сладкото се затопля леко, към него се прибавя останалият желатин и се разстила най-отгоре. Поставя се в хладилник.
        

сряда, 4 септември 2013 г.

Порция смях

- Ало, "Софийска вода" ли е?
- Да, какво обичате?
- От чешмата ми тече вода?
- А вие какво очаквахте?
- Ами, като гледам сметката, очаквам поне да е ракия...

вторник, 3 септември 2013 г.

Гръцка салата с макарони





150 г макарони
100 г черни маслини
3 домата
1 краставица
1 главичка кромид лук
200 г сирене
4 с.л. зехтин
риган
черен пипер
сол

   Макароните се сваряват в подсолена вода с 1 с.л. зехтин и се оставят да изстинат. Лукът се нарязва на тънки ивици, доматите - на резенчета, краставиците и сиренето - на по-едри кубчета.Смесват се зеленчуците и сиренето и се прибавят макароните и маслините. Поръсва се зехтинът и се подправя с риган и черен пипер на вкус. Салата се поднася добре охладена.
 

понеделник, 2 септември 2013 г.

Полезни съвети в кухнята



  Пърженето на месото става бързо, в отворен съд, на среден огън. Месото се слага в сгорещена мазнина. При допир с дъното на съда се образува коричка, а за да е по-вкусна, месото трябва да се потопи в брашно или галета преди пърженето.  Коричката предпазва месото от загуба на полезните му сокове и от проникването на прекалено много мазнина.


   Месото, предназначено за пържене, трябва да е с високо качество, без ципи и сухожилия. Месото се пържи на парчета, нарязани напряко на влакната. Те трябва да са начукани преди пържене.

неделя, 1 септември 2013 г.

Руло с кашкавал по датски







500 г телешка кайма
2 яйца
1 глава кромид лук
1 с.л. масло
1 филия бял хляб
2 с.л. галета
по1/2 червена и зелена чушка
100 г сирене
150 г кашкавал
1 връзка магданоз
1 с.л. мащерка
черен пипер
сол
1/2 кг картофи

   В мазнината се запържва ситно нарязаният лук с галетата. След това те се смесват с накиснатия и изцеден хляб, каймата, 1 яйце, един белтък и подправките. Чушките се нарязват на ивици и се смесват със сиренето, 50 г кашкавал и жълтъка. Каймата се оформя като руло, в средата се прави вдлъбнатина, която се запълва със сместа от сирене, кашкавал и чушки, след което се покрива с кайма. Отгоре се поставят парченца от кашкавал и се посипва с мащерка. Рулото се поставя в тава, намазана с мазнина, отстрани се слагат нарязаните картофи и магданозът. Пече се 80 мин .в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.