понеделник, 12 август 2013 г.

Желиран десерт с пъпеш









1 среден по големина пъпеш или 2 по-малки
1 ч.ч. нарязани праскови или нектарини
100 г боровинки или къпини
2-3 с.л. захар
1 с.л. желатин
1/2 к.ч. бяло вино
200 г готов сладолед

   Пъпешът се разрязва на две, почиства се от семената, леко се издълбава и се слага в хладилника. Желатинът се накисва в малко вода. Боровинките/къпините се кипват в 1/2 ч.ч. вода. Сокът се прецежда, прибавя се захарта и се слага отново на котлона. Добавя се желатинът и се бърка до разтопяването му, сипва се и виното. С топлата течност се заливат нарязаните нектарини и отцедените боровинки.  С тази смес се пълнят двете половини на пъпеша и се поставят в хладилника, докато плънката се желира. Пъпешът се поднася с топки сладолед цял (ако е по-малък) или нарязан на филийки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар