Десерт от турската кухня.
1 пакет обикновени бисквити
1 морков
2-3 ябълки
2 с.л. захар
100 г краве масло (омекнало)
1 ч.ч. смлени орехи
кокосови стърготини
2 с.л. прясно мляко/вода
Морковът и ябълките се настъргват и смесват със захарта в купа.
Прибавят се натрошените бисквити (в блендер или в найлонов плик,
пресовани с точилка), орехите, маслото и млякото. Всичко се разбърква
добре и сместа се изсипва надълго върху поръсено с кокосови стърготини
фолио. Оформя се като пирамида, поръсва се с кокосови стърготини и
стегнато се затваря фолиото. Поставя се в хладилник за 2 часа.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4093305
вторник, 29 април 2014 г.
понеделник, 28 април 2014 г.
Порция смях
- Тате, тате, какво е мъж?
- Ами... това е силен човек, който обича, пази и се грижи за семейството.
- Добре тогава, като порасна, искам да стана мъж като мама.
- Тате, тате, какво е любовник?
- Ами... това е мъж като всички останали, само дето не готви, не хвърля боклука, не му се карат ....... и му угаждат.
- Добре тогава, като порасна, искам да стана любовник.
неделя, 27 април 2014 г.
Картофи с кайма (картофено мантъ)
Това е рецепта от турската кухня.
6-7 сварени картофа
магданоз
сол
черен пипер
За плънката:
2 глави лук
250 г кайма
олио
сол
черен пипер
За заливката:
1 кофичка разбито кисело мляко
1 с.л. краве масло
1 к.л. червен пипер
Сварените картофи се настъргват, добавя се нарязаният магданоз, сол и черен пипер. Омесва се и се правят топки с големината на яйце, които се подреждат в чинии за сервиране. По средата на всяка от тях се оформя кладенче, така че от картофените топки да се получат малки купички. Двете глави лук се нарязват на ситно, запържват се в мазнината, прибавя се каймата и се пържи до готовност. С тази смес се пълнят купичките. Отгоре се заливат с киселото мляко. Червеният пипер се запържва леко в маслото и с него се изсипва върху киселото мляко.
събота, 26 април 2014 г.
Полезни съвети за здравето и външния вид
Зехтинът е помощник и срещу напукани устни през зимата. Преди да излезете навън, намажете устните с малко зехтин.
Срещу бръчки пък е добре да масажирате проблемните зони по 2 пъти седмично преди лягане със сок от един лимон с две супени лъжици зехтин.
Ако пиете по една супена лъжица зехтин на ден, ще снижите риска да се разболеете от рак на гърдата с 45%.
четвъртък, 24 април 2014 г.
Пилешки дробчета с вино, сметана и гъби
600 г пилешки дробчета
2 с.л. олио
1 с.л. масло
2 глави кромид лук
300 г гъби
3 скилидки чесън
1 с.л. брашно
300 мл бяло вино
1/2 кубче пилешки бульон "Маги", разтворен в 300 мл гореща вода
1/2 с.л. риган
щипка индийско орехче
1 с.л. горчица
100 г заквасена сметана
сол
черен пипер
Дробчетата се почистват, варят се в подсолена вода и се нарязват. Запържват се в олиото до готовност и се изваждат. Прибавя се маслото, температурата се намалява и се сипва нарязаният лук за 5 минути, а после - нарязаните гъби и счуканият чесън за още 5 минути. Поръсва се с брашното, разбърква се. Бавно се наливат виното и бульонът, като се бърка непрекъснато. Прибавят се риганът и индийското орехче, а след 2-3 минути - горчицата и сметаната. Връщат се изпържените дробчета, овкусява се със сол и черен пипер и след 3-4 минути ястието се сваля от огъня.
Порция смях
В магазина.
- Какво иска младата дама?
- Иска бутилка вино, добър мъж, шоколадова торта, хубава книга, редовен секс... А иначе за хляб съм дошла.
сряда, 23 април 2014 г.
Мъфини от сух козунак
Една идея за оползотворяване на сухия козунак.
500 г сух козунак
500 г сух козунак
2 яйца
5 с.л. захар
500 г прясно мляко
2 с.л. олио
2 с.л. захар
Яйцата се разбиват в купа, прибавят се с бъркане млякото и захарта. Козунакът се натрошава и изсипва вътре.Разбърква се с ръце до получаването на по-еднородна смес. Формите за мъфини се намазват с олиота и се поръсват леко с брашното.С помощта на черпак се пълнят и поставят в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се 20-25 мин.
Абонамент за:
Публикации (Atom)