сряда, 31 юли 2013 г.

Кайма със спанак

Бързо, ароматно и много вкусно ястие!





500 г кайма
1 кг спанак
1 к.ч. червено вино
2 глави лук
5 скилидки чесън
2 с.л. лимонов сок
1 к.ч. вода
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
2 с.л. олио



 Почистените и нарязани лук и чесън се пържат за 1-2 минути, добавя се каймата, бърка се да се натроши, а после се прибавят виното, лимоновият сок и нарязаният на лентички спанак. Овкусява се със сол и подправките. Оставя се да ври на тих огън под капак 10-15 минути.


вторник, 30 юли 2013 г.

Порция смях


   Попитали радио Ереван:
- Какво трябва да се промени, за да съответстват българските пътища на европейските стандарти!
   Отговор:
- Европейските стандарти...

понеделник, 29 юли 2013 г.

Сладкиш с карамелизирани нектарини/праскови







4 нектарини/праскови
3 яйца
1 ч.ч. и 1 к.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилия
70 г масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода


   В купа се разбъркват яйцата, прибавя се 1 ч.ч. захар, разбива се добре и се добавят киселото мляко, в което е угасена содата, брашното и ванилията.
  Тавичката, в която ще се пече  сладкишът, се поставя на загрят котлон и вътре се карамелизира 1 к.ч. захар, добавя се и маслото, разбърква се. Съдът се отдръпва и се нареждат нарязаните на филийки нектарини (праскови), отгоре се изсипва горната смес. Пече се на 200 градуса 20-ина минути. Като изстине, се обръща в подходяща чиния. Залива се с карамелен сок, получен от останалия карамел в тавичката, загрят с 1 ч.ч. вода.

неделя, 28 юли 2013 г.

Полезни съвети в кухнята


   Ядките са по-ароматни, ако преди замесването в тестото за сладкиши леко се запържат в масло или маргарин. Който иска да намали калориите, може да ги запече леко и без масло.

   Глазурата, приготвена от блокче шоколад, няма да се пука и чупи при нарязването на сладкиша, ако в загрятата на водна баня шоколадова маса се пусне бучица масло.

   При печене на тестени изделия, които трябва да бухнат, фурната е добре да не се отваря, докато не хванат лека коричка - в противен случай може да спаднат.

  Ако е необходимо да разрежете тортения блат на няколко по-тънки, най-добре е да използвате обикновен конец. Внимателно обвийте с него блата, кръстосайте краищата и "режете" с леки движения.


четвъртък, 25 юли 2013 г.

Kюфтета от тиквички





1 кг тиквички
2 яйца
1 глава кромид лук
6 пълни с.л. брашно
200 г сирене
сол
2 с.л. нарязан копър

   Тиквичките се настъргват на ситното ренде и се изстискват. В купа се смесват с разбитите яйца, настъргания лук, брашното, натрошеното сирене, сол на вкус и копъра. С лъжица се гребват кюфтетата и се пържат в сгорещеното олио. Могат да се поднесат с кисело мляко, смесено с пресован чесън и копър.

сряда, 24 юли 2013 г.

Порция смях

Стар, любим и особено актуален сега виц:

    Терористи са взели за заложници депутатите от Народното събрание. Заплашват, че ако не получат откуп, на всеки половин час ще пускат по един депутат.

понеделник, 22 юли 2013 г.

Паста с бекон и сметана





1 глава кромид лук
500 г паста
250 г бекон
100 мл готварска сметана
50 мл доматен сок
сол
черен пипер
40 г масло

   Пастата се сварява в 2 л подсолена вода с малко мазнина. Нарязаният на ситно лук се задушава с маслото, прибавя се нарязаният на ситно бекон, а след няколко минути - сметаната и доматите. Овкусява се със сол и черен пипер. Сместа къкри 1 минута и се маха от котлона. Спагетите се поставят в чинии, отгоре се заливат със соса и могат да се поднесат с настърган кашкавал.