Бързо, ароматно и много вкусно ястие!
500 г кайма
1 кг спанак
1 к.ч. червено вино
2 глави лук
5 скилидки чесън
2 с.л. лимонов сок
1 к.ч. вода
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
2 с.л. олио
Почистените и нарязани лук и чесън се пържат за 1-2 минути, добавя се каймата, бърка се да се натроши, а после се прибавят виното, лимоновият сок и нарязаният на лентички спанак. Овкусява се със сол и подправките. Оставя се да ври на тих огън под капак 10-15 минути.
сряда, 31 юли 2013 г.
вторник, 30 юли 2013 г.
Порция смях
Попитали радио Ереван:
- Какво трябва да се промени, за да съответстват българските пътища на европейските стандарти!
Отговор:
- Европейските стандарти...
понеделник, 29 юли 2013 г.
Сладкиш с карамелизирани нектарини/праскови
4 нектарини/праскови
3 яйца
1 ч.ч. и 1 к.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилия
70 г масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
В купа се разбъркват яйцата, прибавя се 1 ч.ч. захар, разбива се добре и се добавят киселото мляко, в което е угасена содата, брашното и ванилията.
Тавичката, в която ще се пече сладкишът, се поставя на загрят котлон и вътре се карамелизира 1 к.ч. захар, добавя се и маслото, разбърква се. Съдът се отдръпва и се нареждат нарязаните на филийки нектарини (праскови), отгоре се изсипва горната смес. Пече се на 200 градуса 20-ина минути. Като изстине, се обръща в подходяща чиния. Залива се с карамелен сок, получен от останалия карамел в тавичката, загрят с 1 ч.ч. вода.
неделя, 28 юли 2013 г.
Полезни съвети в кухнята
Ядките са по-ароматни, ако преди замесването в тестото за сладкиши леко се запържат в масло или маргарин. Който иска да намали калориите, може да ги запече леко и без масло.
Глазурата, приготвена от блокче шоколад, няма да се пука и чупи при нарязването на сладкиша, ако в загрятата на водна баня шоколадова маса се пусне бучица масло.
При печене на тестени изделия, които трябва да бухнат, фурната е добре да не се отваря, докато не хванат лека коричка - в противен случай може да спаднат.
Ако е необходимо да разрежете тортения блат на няколко по-тънки, най-добре е да използвате обикновен конец. Внимателно обвийте с него блата, кръстосайте краищата и "режете" с леки движения.
четвъртък, 25 юли 2013 г.
Kюфтета от тиквички
1 кг тиквички
2 яйца
1 глава кромид лук
6 пълни с.л. брашно
200 г сирене
сол
2 с.л. нарязан копър
Тиквичките се настъргват на ситното ренде и се изстискват. В купа се смесват с разбитите яйца, настъргания лук, брашното, натрошеното сирене, сол на вкус и копъра. С лъжица се гребват кюфтетата и се пържат в сгорещеното олио. Могат да се поднесат с кисело мляко, смесено с пресован чесън и копър.
сряда, 24 юли 2013 г.
Порция смях
Стар, любим и особено актуален сега виц:
Терористи са взели за заложници депутатите от Народното събрание. Заплашват, че ако не получат откуп, на всеки половин час ще пускат по един депутат.
Терористи са взели за заложници депутатите от Народното събрание. Заплашват, че ако не получат откуп, на всеки половин час ще пускат по един депутат.
понеделник, 22 юли 2013 г.
Паста с бекон и сметана
1 глава кромид лук
500 г паста
250 г бекон
100 мл готварска сметана
50 мл доматен сок
сол
черен пипер
40 г масло
Пастата се сварява в 2 л подсолена вода с малко мазнина. Нарязаният на ситно лук се задушава с маслото, прибавя се нарязаният на ситно бекон, а след няколко минути - сметаната и доматите. Овкусява се със сол и черен пипер. Сместа къкри 1 минута и се маха от котлона. Спагетите се поставят в чинии, отгоре се заливат със соса и могат да се поднесат с настърган кашкавал.
Абонамент за:
Публикации (Atom)