сряда, 11 юни 2014 г.

Соломони



700-800 г свинско контрафиле
200 г соев сос
5-6 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
олио за пържене

   Контрафилето се нарязва на тънки пържолки - около 1/2 см, които съвсем леко се начукват, овалват се в брашно, смесено с черния пипер, потопяват се в купа със соев сос, отцеждат се и се пържат в загрято олио по няколко минути от всяка страна.

вторник, 10 юни 2014 г.

Порция смях


Провежда се международен турнир по употреба на алкохол.
Коментаторът:
- На арената излиза французинът, пие коняк в чаши, първа, втора... десета, край, дотук беше... Докато изнасят французина, Иван Иванов от България още загрява с шампанско.
- На арената излиза англичанинът, пие бренди в чаши, първа, втора... десета, край, дотук беше... Докато изнасят англичанина, Иван Иванов от България загрява вече с винце.
- На арената излиза американецът, пие уиски в чаши, първа, втора... ...десета, край, дотук беше... Докато изнасят американеца, Иван Иванов от България загрява вече с коняче.
- И така на арената излиза Иван Иванов от България, пие ракия в кофа, първа, втора... десета, край, дотук беше... явно е китайско производство. Докато поправят кофата, Иван Иванов от България загрява с биричка...

понеделник, 9 юни 2014 г.

Бисквити с овесени ядки





100 г масло
1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч.брашно
1 яйце
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. канела
1 пакетче ванилия
50 г стафиди

  Разбива се омекалото масло със захарта, добавя се яйцето. Бърка се. прибавят се  пресятото  бршано, содата, овесените ядки, канелата и стафидите. Оформят се 12 бисквити, които се поставят в намазнена или покрита с пекарска хартия тава. Пекат се 8-10 мин. на 180 градуса.



неделя, 8 юни 2014 г.

Полезни съвети в кухнята



 Как да не вкисва и да не загаря прясното мляко


   Прясното мляко няма да вкисва така бързо, ако при варенето му прибавите 1 чаена лъжичка захар.

   Добре е да разполагате със специална тенджера, в която варите само мляко. Ако нямате такава, то няма да загори в обикновена тенджера, когато предварително капнете в нея малко вода.
   Ако все пак млякото е загоряло, може да премахнете неприятната миризма от него, като веднага го прехвърлите в чист съд и го покриете с мокра кърпа.

петък, 6 юни 2014 г.

Салата с пилешки дробчета





300 г пилешки дробчета
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 домата
1 връзка магданоз
сол
зехтин
оцет


   Дробчетата се сваряват за 10 минути и се нарязват на парчета. Прибавят се нарязаните лук, чесън, магданоз и домати. Овкусява се със зехтин, оцет и сол.

понеделник, 2 юни 2014 г.

Порция смях



Разговарят двама пушачи:
- Абе, ти що толкова много пушиш?
- Ами, за да ми стане белият дроб черен!
- Е, що?
- Е, ти представи си с два черни дроба какво пиене ме чака…

Как да изкараме пари от Фейсбук в три стъпки!
1-во - изключвате Фейсбук
2-ро - изключвате компютъра
3-то - отивате да изкарвате пари!

неделя, 1 юни 2014 г.

Солени кроасани с бутертесто





1 пакет бутертесто

2 кренвирша
150 г кашкавал
15 маслини без костилки
100 г доматен
 сок
1 ч.л. чубрица
1 яйце

1 с.л. сусам, ленено семе или маково семе


 От бутертестото се оформят 2 кръга, всеки от тях се разрязва на 8 триъгълника. Кренвиршите и маслините се нарязват, кашкавалът се настъргва. В купа се смесват заедно доматения сок и чубрицата. В широката част на всеки триъгълник от бутертестото се поставя по 1 с.л. от плънката и се завиват кроасаните. Поставят се в намазнена или покрита с пекарска хартия тава, намазват се с разбитото яйце, поръсват се със сусам/ленено семе или маково семе и се пекат на 200 градуса 20 минути.