петък, 18 октомври 2013 г.

Порция смях

 Автобусна екскурзия. Преди да стигнат границата, шофьорът казва:
  - Спираме за 15 минути почивка - за тоалетна, вода, цигара...
 След 15 минути шофьорът пита:
   - Някой липсва ли?
 Тишина.
 Минали границата, а при шофьора отива мъж и казва:
  - Няма я жена ми.
  -  Но нали питах - вика ядосан шофьорът, - питах дали някой липсва!
  - Ама тя не ми липсва, само казвам, че я няма...


   

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Бърз лучник с готово тесто









1 кг готово тесто
500 г кромид лук
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. джоджен
3-4 с.л. олио


    Лукът се нарязва (на филийки или на кубчета) и се задушава в олиото плюс 1-2 с.л. вода до омекване за 10 минути. Овкусява се със солта, чубрицата и джоджена. Тестото се разделя на една по-голяма и една по-малка топка. На набрашнена повърхност се разточва  първо по-голямата топка на кръг по-голям от размерите на тавичката, в която ще се пече. Тавата се покрива с пекарска хартия или се намазнява и леко набрашнява. Поставя се първият кръг (краищата му трябва леко да висят от нея). Вътре се изсипва лученият пълнеж. Втората топка се разточва на по-малък кръг, който се поставя отгоре. Висящите краища на долната кора се завиват навътре. Лучникът се намазва с малко олио и се пече на 200 градуса 20 минути. Като се извади от фурната, се поръсва с вода и се покрива с кърпа за 10-ина минути.

сряда, 16 октомври 2013 г.

Полезни съвети в кухнята


Съвети за баниците

 -  Когато правите баница, е добре брашното да бъде пресято.

 - В хубавото тесто за баница винаги има няколко капки оцет.

 - Мазнината, с която се заливат корите, трябва да се поддържа топла. Най-добре ще е, ако мазнината е смесена - олио и масло, олио и мас. Най-крехки стават корите, когато в мазнината има мас.

 - Корите се точат с точилка, а за да станат тънки и краищата им, се дърпат с ръце.

 - Между всяка кора се слага мазнина.


вторник, 15 октомври 2013 г.

Френска пилешка супа






2 пилешки бутчета или половин пиле
1 глава кромид лук
1 морков
50 г масло
3 с.л. фиде
1 к.ч. бяло вино
1 к.ч. сметана
сол
черен пипер

  Месото се сварява с нарязаните моркови и лук в подсолена вода. Изважда се и се обезкостява. В тиган се запържва в маслото до златисто, прибавят се виното и сметаната и като заври, се връща в тенджерата. Сипва се фидето, посолява се с черен пипер и се вари до готовността му.

понеделник, 14 октомври 2013 г.

Порция смях



  По време на полет двамата пилоти разговарят:
- Да вземем да пием по едно кафе и след това да опънем стюардесата, а?
- Ами да...
  Обаче микрофоните били включени и разговорът се чувал из целия самолет.
  Стюардесата се притеснила и хукнала към пилотската кабина да им каже. В бързината се препънала  и паднала в скута на една бабичка.
 Тя й помогнала да стане и рекла:
- Ще се убиеш бе, чедо! Защо бързаш? Те казаха, че първо ще пият кафе...

неделя, 13 октомври 2013 г.

Млечна баница



1 пакет кори за баница
250 г сирене
800 мл прясно мляко
3 яйца
1/2 ч.ч. олио

   В намазнена тава се поставят 5-6 кори, поръсват се със сирене, отгоре се поставят 5 кори, поръсват се със сирене и отново се поставят 5 кори. Баницата се нарязва на парчета.Олиото се загрява и се излива по ъглите и по разрезите. В купа се разбиват яйцата, прибавя се млякото. С
тази смес се залива баницата и се пече 20 мин. на 200 градуса.

петък, 11 октомври 2013 г.

Полезни съвети за здравето и външния вид



   Когато чистите зъбите си, добавете малко сода към пастата. Този мек абразив ще почисти петната от зъбите, без да уврежда емайла им.

   След напрегнат ден си направете смес за вана от две супени лъжици сода, две супени лъжици сол и няколко капки етерично ароматно масло. Този разтвор успокоява нервната система и прави кожата на тялото гладка и еластична. За една вана са достатъчни две супени лъжици от сместа.