неделя, 6 януари 2013 г.

Плитки от свинско месо





4 свински пържоли
1 ч.ч. вино
½ ч.л. черен пипер
сол
1 ч.ч. вода
олио

Пържолите се начукват и овкусяват със сол и черен пипер. Поставят се в купа и се поливат с виното. Поставят се в хладилник за 2 часа. Изваждат се, отцеждат се и всяка се разрязва на 3 ленти по дължина, но не докрая. Сплитат се на плитки, като в долния край се забожда клечка за зъби, за да не се разпаднат. В сгорещеното олио бързо се запържват плитките двустранно, след което се поставят в намазнена тава, отгоре се поливат с виното, мазнината от пърженето, а помежду им – 1 ч.ч. гореща вода. Покриват се с фолио и се пекат 30 минути на 220 градуса. Маха се фолиото, плитките се обръщат и се допичат още 15 мин.

Салата от авокадо и кисело мляко






2 броя авокадо
6 с.л. кисело мляко
50 г сирене ("Дунавия" или "Крема")
2 скилидки чесън
зехтин и сол на вкус
2 с.л. сурови белени слънчогледови семки

   Авокадата се обелват, махат им се костилките и се пасират или намачкват. Сиренето се натрошава, а скилидките чесън се пресоват или настъргват. Всички продукти се смесват, овкусяват се със сол и зехтин и се поръсват със слънчогледовите семки. Салатата се поставя в хладилник за половин час.

събота, 5 януари 2013 г.

Миникроасани






250 г маргарин
1 ч. ч. кисело мляко
1 бакпулвер
1/2 ч. л. сода
150 г настъргано сирене
150 г кашкавал
4 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 жълтък
1-2 с.л. сусам

   Маргаринът се разтопява и заедно с останалите продукти се замесва тесто. Оставя се в хладилника за 2 часа. Тестото се разделя на 5 топки. Всяка топка се разточва на кръг, който се разрязва на 16 триъгълника и всеки се завива от широката към по-тънката част. Кроасанчетата се намазват с жълтък, по желание се наръсват със сусам. Пекат се на 200 градуса.



петък, 4 януари 2013 г.

Салата (предястие, разядка) с извара








500 г извара
250 г майонеза
1 малка глава кр. лук
4-5 скилидки чесън
3 сварени яйца ( 2 задушени тиквички или няколко изпечени и нарязани печени чушки)
3-4 лъжици кисело мляко
сол, черен пипер, копър

   Майонезата, млякото и изварата се смесват добре, добавят се настърганите чесън, лук и сварените яйца, подправките. Добре е да престои няколко часа в хладилник. Много вкусно става и ако вместо сварени яйца се добавят нарязани на дребно и задушени тиквички или пък печени и нарязани чушки. 

четвъртък, 3 януари 2013 г.

Пиле "Селестин"





1 пиле или 700 г пилешко филе
250 г гъби
60 г масло
4 с.л. доматен сок
100 мл бяло вино
1 кубче пилешки бульон
4-5 скилидки чесън
сол
магданоз
черен пипер


   Месото се нарязва на парчета, които се изпържват от всички страни в маслото. Прибавят се почистените и нарязани гъби за 10 минути. Добавят се доматите, натрошеният пилешки бульон, останалите подправки, целите скилидки чесън (обелени) и виното (сол не се слага, защото бульонът е солен|. Долива се гореща вода леко да покрие продуктите и се оставя да ври на тих огън до готовност. Поднася се поръсено с магданоз и счукан чесън.

   На снимката е поднесено с рьости  Рьостите са основна швейцарска гарнитура, както при нас са пържените картофи..

сряда, 2 януари 2013 г.

Шоколадов мус






400 мл сладкарска сметана
120 г натурален шоколад
смлени орехи или бадеми за поръсване
50 г захар


   Шоколадът се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива с миксер със захарта, прибавя се към шоколада, като се бърка с шпатула. Сипва се в чаши, отгоре се поръсва със смлените ядки и се слага в хладилника за 30 минути.

вторник, 1 януари 2013 г.

Коктейлни банички


Честита да е 2013 година за всички!
Желая ви много здраве, любов и благоденствие!

Днешното ми предложение би могло да ви бъде от полза за започващия низ от именни дни, а и не само.



1 пакет фини кори за баница
3 яйца
150 г сирене
1 пакетче краве масло (125 г)
шарена сол


 Корите се нареждат една върху друга, като всяка се намазва с разтопено масло. Навиват се на стегнато руло, което се нарязва на рулца с дебелина 1,5 см, които се нареждат в намазнена тавичка. В купа се разбиват яйцата и се смесват с натрошеното сирене и разтопеното масло. Сместа се разпределя върху баничките.  Поръсват се с шарена сол. Пекат се на 200 градуса до готовност.