петък, 31 януари 2014 г.

Гювечета от кренвирши с пухкава заливка


  



4 кренвирша
30 г масло
250 г сирене
4 с.л. сметана
4 яйца
черен пипер
сол

   Кренвиршите се нарязват на кръгчета, които се разпределят в 4 гювечета. Слага се във всяко гювече по малко масло и се запичат 10 мин. в силна фурна.  Отделно се разбиват сиренето със сметаната, подправя се с черен пипер и сол и при непрекъснато бъркане се прибавят едно по едно яйцата до получаването на пухкава смес. Сместа се разлива в гювечетата и се запичат още малко във фурната.

сряда, 29 януари 2014 г.

Порция смях


   Инженер, счетоводител, химик и държавен служител започнали спор чий котарак е най-умен. Инженерът повикал своя котарак:
   - Хикс на квадрат, демонстрирай!.
   Хикс на квадрат се качил на масата, взел хартия и молив и нарисувал кръг, квадрат и триъгълник. Всички се съгласили, че котаракът е много як.  
   Счетоводителят казал на своя котарак:
   - ДДС, демонстрирай!.
   ДДС отишъл в кухнята и се върнал с 12 кюфтета, които подредил в 4 купички по 3 кюфтета в купа. На другите им харесал номерът. Химикът се обърнал към своя любимец:
   - Епруветка, давай!.
   Епруветка донесъл кутия мляко от хладилника и отсипал точно 150 милилитра в една чаша. И другите се впечатлили от тази точна лапа.    Накрая дошъл ред на държавния служител. Попитали го:
   - А твоят котарак какво умее?.
   Държавният служител казал:
   - Хрантутник, демонстрация!.
Хрантутник изял кюфтетата, изпил млякото, препикал чертежа, изнасилил другите три котарака, оплакал се, че го боли гърба, написал жалба срещу лошите условия на труд, изпратил я в службата за предотвратяване на епидемии и си взел болнични за един месец...

вторник, 28 януари 2014 г.

Желирано кисело мляко






2 кофички кисело мляко
2 пакетчета желатин
2 пакетчета ванилия
6-7 с.л. пудра захар
сладко по желание

    Пакетчетата желатин се изсипват в 100 мл студена вода и се оставят да набъбнат 15-ина минути. След това съдът се поставя в по-голям, пълен с гореща вода и се бърка на водна баня до разтварянето на желатина, но без да се допусне завирането му.  В купа се изсипва млякото, прибавят се с бъркане захарта, ванилията, а накрая на тънка струйка се изсипва желатинът, като се бърка. Сместа се изсипва в чашки и се оставя в хладилник да стегне за 2 часа. Чашките се поставят в гореща вода, за да се обърнат по-лесно, и по желание желираното мляко може да се поднесе със сладко.

понеделник, 27 януари 2014 г.

Полезни съвети в кухнята




Как да работите с бутертесто


1. Купувайте само силно замразено тесто.

2. Преди употреба размразете тестото. Работете с меко, но студено тесто.

3. Не размразявайте бутертестото на принудителна топлина или в микровълнова печка. Най-добре е да го извадите от фризера вечерта и да го оставите в хладилника цяла нощ.

4. Режете бутертестото с много остър нож.

5. Не мачкайте бутертестото, не го месете, не го разточвайте и не го дърпайте с ръце. Ръсете предварително с брашно повърхността, върху която го разстилате.

6. Печете изделията от бутертесто в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. Слагайте тавата във фурната единствено ако сте сигурни, че тази температура е достигната. Тя трябва да се запази до края на печенето.

7. Старайте се да ползвате колкото се може по-малко воднисти плънки, когато ги влагате в бутертесто. Намажете предварително с вода мястото за залепване и след това притиснете с ръка, за да не изтича пълнежът при печене.

8. Когато работите с бутертесто, не е необходимо да ползвате мазнина.

9. Намазвайте изделията от бутертесто с разбито яйце отгоре преди печене, за да добият красив и апетитен златист цвят.

неделя, 26 януари 2014 г.

Пикантни свински ребърца с мед и лимон




1 кг свински ребра
3 скилидки чесън (пресовани)
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
2 с.л. соев сос
4 с.л. зехтин или олио
сол

  За намазване:
настърганата кора и сокът на 1 портокал 
настърганата кора и сокът на 1 лимон
2 с.л. мед


  Продуктите без тези за намазване се смесват и се заливат поставените в тавичка ребра. Покрива се с фолио и се пекат 20 мин. на 180 градуса. Фолиото се маха и ребрата се намазват със смесените настъргани кори и сок от портокал и лимон и меда. Пекат се още 30 мин., като периодично се поливат със сока.

събота, 25 януари 2014 г.

Порция смях


Жена към мъжа си:
- Скъпи, хареса ли ти днешният обяд?
Мъжът:
- Ти какво, пак ли търсиш повод за скандал?

Защо се разведе с мъжа си?
- Ами той се отнася с мен като с куче.
- В какъв смисъл?
- Ами иска да му бъда вярна.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Арабски палачинки с мед






500 г грис
1/2 ч.л. сол
20 г мая
500 мл хладка вода
100 г масло
мед


Маята се разтваря в 2 с.л. хладка вода. Към гриса се прибавя солта и се изсипва на тънка струя водата. Разбърква се добре и се прибавя маята. В тиган с мазнина се пържат палачинките. Всяка готова палачинка се намазва с масло. Поднасят се с мед.

вторник, 21 януари 2014 г.

Полезни съвети за дома


   Содата може да почиства сребърни бижута.
   Втрийте сода с пръсти или стара четка за зъби в бижуто. Друг вариант е да пуснете среброто във вряща вода със сода за малко.

понеделник, 20 януари 2014 г.

Тиролска пита с бутертесто





400 г бутертесто
1 твърдо сварено яйце
2 домата
150 г колбас
150 г сирене
200 мл сметана
2 с.л. горчица
сол
черен пипер

Тестото се разточва, така че да покрие освен дъното и стените и се поставя в тавичка. Пече се на 180 градуса 15 минути. Изважда се, поръсва се с натрошеното сирене и нарязания колбас, отгоре се нареждат доматите на кръгчета, в средата се слага нарязаното яйце, овкусява се със сол и черен пипер и се намазва със смесената с горчица сметана. Пече се още 20 минути.


неделя, 19 януари 2014 г.

Порция смях



Не мога да разбера защо всички се женят за зайчета, пиленца и мишленца, а после се развеждат с говеда, прасета и овце.

събота, 18 януари 2014 г.

Пиле със сос терияки

  Много бързо за приготвяне и много вкусно ястие.





2 пилешки пържоли от бутче
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио

За сос терияки:
2 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. бяло вино
2 с.л. соев сос

   Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер се оставят 30 мин. В загрятото олио се пържат от страната на кожатаq докато станат готови, после се обръщат, покриват ie с капак за 5-6 мин. Изваждат се и се нарязват на парчета. Съставките на соса се смесват и слагат в тигана. Като кипне, се прибавя нарязаното месо, като се обръща, за да поеме по-добре от соса.  Поднася се с гарнитура по избор.

четвъртък, 16 януари 2014 г.

Полезни съвети за дома


   Ако мивката ви не е много запушена, пробвайте да я отпушите със смес от сода и горещ оцет. Изсипете я в канала и оставете да подейства десетина минути. След това налейте вода. Ако не подейства, повторете. 

сряда, 15 януари 2014 г.

Салата от чушки с орехов сос





1 кг чушки
1 глава чесън
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. орехови ядки
2-3 с.л. олио
магданоз
сол

  Чушките се изпичат, обелват и нарязват на парчета. Орехите се счукват заедно с обеления и нарязан чесън, постепенно се прибавят олиото и киселото мляко. Посолява се на вкус, разбърква се и с този сос се заливат пиперките. Поръсва се с нарязан магданоз.

понеделник, 13 януари 2014 г.

Порция смях


- Жено, сипи една ракия!
- Ти луд ли си, бе? Само 9.00 сутринта е!
- Ееее, добре, сложи и малко мюсли вътре!
 

неделя, 12 януари 2014 г.

Супа от праз със сирене





2 стръка праз
1 ч.ч. натрошено сирене
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. брашно

   В леко подсолена вряща вода се слагат 2 стръка нарязан праз. След 20 минути се слага чаша натрошено сирене.. Съдът се маха от котлона. Прави се варена запръжка - в малък съд се смесват разбитото яйце, млякото и брашното, и се слага на котлона на заври. Маха се и се изсипва в супата, която се оставя за ври няколко минути.

събота, 11 януари 2014 г.

Полезни съвети в кухнята


   Кайма, в която има лук, не трябва да престоява повече от 3 часа, защото променя цвета, вкуса и аромата си.

   Кюфтетата стават много по-сочни, ако хлябът, който се прибавя към сместа за приготвянето им, не се изстисква напълно от млякото или водата, в които е бил натопен.

   При приготвянето на ястия с кайма, при които е предвидено използването на повече яйца, може да се направи малка икономия, като в сместа се сложат само белтъците, а жълтъците се използват за друго ястие.

петък, 10 януари 2014 г.

Кюфтенца по овчарски








500 г кайма
1 гл. кромид лук
2 филии сух хляб
1 яйце
чубрица
сол
3-4 с.л. олио

заливка:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
4-5 скилидки чесън (пресовани)
сол, черен пипер

  Каймата, настърганият лук, натопеният във вода и изстискан хляб, яйцето, чубрица и сол на вкус се омесват и се оформят малки кюфтенца, които се изпържват до полуготовност в олиото. Поставят се в тавичка, заливат се с разбърканите кисело мляко, яйца, чесън и сол.  Отголе се поръсма мазнината от пърженето. Пекат се 10-15 мин., докато заливката стегне.

вторник, 7 януари 2014 г.

Порция смях



   - Скъпа, в болницата съм! Паднах от една стълба по време на работа и Гергана ме докара. Счупил съм си едната ръка, единия крак и три ребра.
  - Коя е тази Гергана?!?

понеделник, 6 януари 2014 г.

Печен праз със сирене






5-6 стръка праз
2 домата или 3/4 ч.ч. доматен сок
250 г сирене
3 яйца
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. олио
2 лютиви чушлета (по желание)


  Празът се нарязва на ситно и се поставя в тавичка заедно с малко сол, 2-3 с.л. олио и 1 ч.ч. вода. Пече се 15-20 минути до омекването на праза. Отгоре се поставят нарязаните на ситно домати или доматения сок, а върху тях - натрошеното сирене. Лютивите чушлета се поставят цели вътре, ако се използват. Пече се още 10-ина минути, а после се залива с разбитите с 2-3 с.л. вода или кисело мляко яйца, поръсва се с червения пипер и се допича до стягането на яйцата.

събота, 4 януари 2014 г.

Полезни съвети в кухнята



   Най-подходящо за мелене е месото от предната част, ребрената част и врата на животните, защото е сочно, прошарено с мазнина и има къси мускулни влакна.

   Преди смилането почистете месото от жили и сухожилия, обезкостете го и го нарежете на малки парчета.

   За да бъде ястието по-хомогенно и фино, смелете месото  два пъти.

   За да може от месомелачката да излезе цялото количество месо, към края на меленето  прекарайте през нея предварително накисната във вода и изцедена филия хляб (без корите).

петък, 3 януари 2014 г.

Печени круши с извара/крема сирене

   След тежките празнични трапези предлагам този бърз и лек десерт.



4 круши
125 г извара или крема сирене 
1 ч.л. канела
4 ч.л. мед
2 бишкоти 

   Крушите се разполовяват по дължина, отстранява се семенната им част, издълбават се леко, поставят се в тавичка, пълнят се с изварата/сиренето, поръсват се с канелата, поливат се с меда и се пекат 10 минути на 190 градуса. Изваждат се и се посипват с натрошените бишкоти. Пекат се още 5 минути.

сряда, 1 януари 2014 г.

Порция смях



  Мъжът се мушва под завивките и нежно и страстно прошепва в ухото на жена си:
   - Без гащи съм...
Жената отговаря:
- Остави ме да спя... Утре ще ти изпера няколко чифта...